Artikel: Licht op Kunst

27-11-2015

"Licht op Kunst" is een prachtige tentoonstelling van 15 november tot en met 19 december 2015 in galerie Delfi Form. Er worden kunstwerken tentoongesteld van de kunstenaars Jan Leenknegt en Elisa Lee; Willem van Scheijndel en Frank Leenhouts, die beide schilderijen tonen. Van Jan Leenknegt worden glasobjecten getoond en van Elisa Lee prachtige handgemaakte sieraden van glas en zilver. Alle werken hebben gemeen dat er sprake is van ritmisch gedachte composities waarin geometrische en organische ordeningen in balans zijn gebracht.

Jan Leenknegt woont en werkt in Ronse dat gelegen is bij de Franse grens in België. Hij volgde Kunstacademies in Mechelen en Antwerpen en nam het atelier van zijn vader over in 1974. Sindsdien werkt hij tot op heden als zelfstandig glaskunstenaar. Na vele tentoonstellingen en monumentale opdrachten kunnen we zien dat het werk van Jan Leenknegt zeer onderscheidend en consistent is. De objecten zijn gemaakt van vlakglas dat mondgeblazen is. Het glas is gevat in smeedijzer dat verzinkt, gelakt en gemoffeld is waardoor alle objecten weersbestendig zijn en ook esthetisch afgewerkt zijn. De objecten van Leenknegt weerspiegelen een doordacht gebruik van vorm en kleur, die als ruimtelijk gedichten gelezen kunnen worden. In de poëzie van Leenknegt's objecten wordt de zon een droom; het licht een toverlantaarn en de nacht net zo stralend als de dag. Dit alles in de onverwachte mogelijkheden van ritmische ordening. Niet voor niets is één van de titels van aan hem gewijde boeken: "Mijn schaduw is kleur".

Elisa Lee is de zeer creatieve dochter van Jan Leenknegt en is opgegroeid in een kunstenaarsnest waarin de traditie van ambachtelijk vervaardigde glaskunst centraal stond. Haar unieke sieraden, die beschouwd kunnen worden als kleine kunstobjecten, bestaan uit colliers, oorbellen en ringen. De sieraden zijn een lust voor het oog en belichten de persoonlijkheid van de drager. Door het gebruik van kleurrijk mondgeblazen glas in combinatie met handgesmeed zilver onstaan stijlvolle en tegelijkertijd speelse juwelen die niet gespeend zijn van de nodige humor. Zij heeft een indrukwekkende praktijk opgebouwd en er zijn vele publicaties over haar werk in de Belgische pers verschenen.

Willem van Scheijndel woont en werkt in Leiden waar hij in het Rijksmuseum voor Oudheden een tentoonstelling kreeg in 1980. Sindsdien heeft hij onafgebroken verder kunnen bouwen aan zijn bestaan als kunstenaar. Van Scheijndel leeft door verwondering over de aardse en kosmische verschijnselen. Eén van zijn boeken draagt de titel: "Een Moment in Time" en daarin wordt door Willem van Scheijndel een theologische dialoog weergegeven tussen een Egyptische koning en zijn priester die eigenlijk kenmerkend zijn voor de zin van kunstbeleving.
Priester: 'Welbeschouwd, koning, zijn er ook onlichamelijke afbeeldingen van lichamen.' Koning: 'Wat voor?' Priester: 'De lichamen die in spiegels te zien zijn vindt u toch zeker wel onlichamelijk?' Koning: 'Ja, natuurlijk, Tat. Dat is geniaal in zijn eenvoud.' Priester: 'Vindt u niet dat er ook andere onlichamelijke beelden zijn: de denk-beelden, oftewel ideeën, niet alleen van levende wezens, maar ook van levenloze dingen? Die zijn wel degelijk onlichamelijk en geestelijk, hoewel zij zich in lichamelijke gestalten openbaren.'... 'Om die reden, koning, moet u de beelden vereren, want die belichamen ideeën uit de geestelijke wereld.'
Dit citaat geeft goed weer wat Van Scheijndel motiveert in zijn schilderkunst. Het zichtbare is in zijn werk eigenlijk altijd een poort, een doorgang voor het bereiken van een niet aan materie gebonden werkelijkheid. Daar heersen andere wetmatigheden dan in de tastbare realiteit, maar daarom nog niet minder waar. Met het schilderen van een bloemstilleven is de Oud-Egyptische denkwereld net zo nabij als de denkwereld van de hedendaagse fysici die in een hoogenergetische centrale (het CERN) fenomenen kunnen waarnemen die zich in theorie zouden kunnen voordoen.

Frank Leenhouts woont en werkt afwisselend in Amsterdam en Vlaanderen. Zijn schilderkunstige motieven zijn naast landschappen vooral gericht op het weergeven van menselijke emoties in portretten en theatrale voorstellingen zoals nu te zien zijn in een serie baccantesque's. In de schilderstijl en de gekozen motieven is vaak een verwijzing te vinden naar roemruchte voorgangers Millais, George de la Tour, John Singer-Sargent en Titiaan. Naar een voorstelling van Titiaan heeft Leenhouts een voorstelling geschilderd met de DS snoek van Citroën met als titel: 'A ontmoet B'. Het motief is een eigentijdse weergave van de ontmoeting tussen Ariadne en Dionysos volgens een oude Griekse overlevering. Naast de opvallende Snoek - in cabriolet uitvoering - is ook het hemelgewelf opvallend geschilderd met een geometrische ordening, waarachter het idee schuil gaat van een een zindering die de natuur doortrekt bij het verschijnen van Dionysos als godheid. De verschijning is door Leenhouts gematerialiseerd in een aansprekende auto - als icoon van materieel genoegen - en in de weergave van een geometrisch patroon dat de hemel als onderdak biedt voor een goddelijke verliefdheid die overal in de menselijke natuur terug te vinden is.

Home | Nieuws | Licht op Kunst

Op de hoogte blijven?