Artikel: Kunst als spiegel
Deelnemers aan de tentoonstelling met figuratieve kunstwerken zijn: Saskia Pfaeltzer, Ruud Krijnen en Ubaldo Sichi. Bronzen beelden en een collectie keramiek zijn van de hand van Saskia Pfaeltzer, die bekend is geworden met haar veelzijdige oeuvre in brons. Zij voerde monumentale opdrachten uit, o.a. voor de gemeente Helmond, en is bij de particuliere verzamelaar zeer geliefd. Voor de uitvoering van haar keramische objecten gaat zij regelmatig naar China. De laatste collectie borden en vazen ziin nu, onder de noemer 'China III' , te zien bij galerie Delfi Form. Van de bronzen die worden getoond zijn de beelden van paarden in het oog vallend. Er zijn twee troika's te zien en een zeer uniek beeld van Lodewijk Napoleon te paard, waarvan de afbeelding te zien is.
De bijdrage van Ruud Krijnen bestaat uit meer dan 20 olieverfschilderijen waarbij de geschiedenis nieuw leven wordt ingeblazen. Dit wordt gerealiseerd door bijvoorbeeld een standbeeld van ruiters als uitgangspunt te nemen en daarbij de statische positie van het typische ruiterstandbeeld naar bewegende beelden om te zetten. De paarden komen in beweging en op de voorgrond zien we jonge mannen rennen. Het doel van de schilder lijkt een herbeleving van gebeurtenissen en verhalen mogelijk te maken. Dit doel is ook terug te vinden in zijn schilderstijl. Zijn interesse voor de Renaissance is te zien in de onderwerpkeuze, maar ook in de wijze waarop met licht en schaduw gepeeld wordt. Met een losse penseelstreek en een pasteus verfgebruik wordt een eigentijdse weergave gerealiseerd. Dit effect wordt versterkt door een schetsmatige aanpak waardoor de voorstellingen niet op een realistische wijze af gemaakt worden. In het werk van Krijnen blijven er altijd wel elementen onaf of wordt een positie gekozen waardoor een figuur niet geheel zichtbaar wordt. Krijnen heeft verscheidene prijzen voor zijn schilderkunst gewonnen en heeft monumentale opdrachten uitgevoerd, o.a. voor de Gasunie ( stuk van 20m lang) en voor het Brouwershuys Morees Bavaria voor het beschilderen van een koepel. Kopstuk is wel de monumentale plafondschildering uitgevoerd in de St. Jacobskerk te Schipluiden.
Mede-exposant die figuratieve schilderijen toont is Ubaldo Sichi. Zijn werk kan alleen in onze tijd geplaatst worden vanwege de modernistische opvattingen. Zowel wat betreft compositie als schilderstijl is er geen sprake van een voortzetting van een traditie. Schilderingen worden soms voorzien van een transparante figuur op acrylbasis die los van de wetten van zwaartekracht of perspectief op het doek geplaatst zijn. De waarnemer betreedt dan ook een surrealistische wereld bij het bekijken van zijn schilderijen. In veel schilderijen zien we het spel van ego en alter-ego, ofwel het spel van de projecties van de mens op zijn omgeving en andere personen. Het zijn wel altijd liefdevolle projecties waardoor de schilderijen exotische en dromerige sferen uitdragen.