Kunstenaar: Ruud Krijnen

Herbeleving van de overgang van Renaissance naar Barok
De kunst van Ruud Krijnen maakt deel uit van de lange traditie van schilderen van antieke taferelen. De voorstellingen zijn, net als in de Renaissance-tijd, gebaseerd op beelden uit de Klassieke Oudheid. Anders dan de meeste schilders is Ruud Krijnen niet uit op de meest realistische weergave, maar is juist gericht op het weergeven van sfeerimpressies die hij met de voorstelling verbindt. Het impressionistische stijlelement is nadrukkelijk aanwezig en geeft de schilderijen naast structuur ook een soort levendigheid die zijn werk onderscheidend maakt.

Herbeleving van historsche gebeurtenissen
Deze dynamiek is vooral te danken aan het ingebrachte licht, dat aan de voorwerpen het eigen karakter geeft en dat door invloeden van tijd en geschiedenis gevormd is. De "Venetië-schilderijen" inspireren het oog net zozeer als de wandelaar in Venetië ervaart. Het water lijkt hoorbaar te kabbelen langs de kades en de oude huizen tekenen de historie van de stad met de nostalgische kenmerken van verval dat overal zichtbaar is.Ruiters en paarden, marmeren standbeelden, stadsparken  en gebeeldhouwde emblemen op muren van gebouwen zijn eveneens geliefde onderwerpen bij de schilder. In deze statische onderwerpen keert ook de dynamiek terug die kenmerkend  zijn voor de gebeurtenissen die gememoreerd worden. Het is de dchilder als het ware te doen om een soort herbeleving van historische momenten.

Voorbeelden van inspiratiebronnen
Krijnen studeert voortdurend op schilders die voor hem als voorbeeld dienen, zoals Willem Drost (Amsterdam, 1633 – Venetië, 1659) en Gerard Terborgh (Zwolle, 1617 - Deventer, 1681). De stijl van de Barok en van de genrestukken vinden we ook terug in de voorstellingen van Krijnen. De stijl van Krijnen is echter meer "onaf" en schetsmatig. De uitdrukkingsmogelijkheden van verf als materiaal wordt zichtbaar in de dikte van de verf, waardoor een echte huid ontstaat. Het gevolg is dat het licht nog meer kan meespelen. In de studies wordt echter het voorbeeld gevolgd en zien we de techniek van een fijnschilder. Een paar voorbeelden ziet u op de laatste fotopagina's hiernaast.

Portretten
Naast de genoemde genrestukken schildert Krijnen veelvuldig portretten in de mooie barokke stijl met losse en vluchtige toetsen verf. De karakters komen met deze techniek optimaal tot hun recht en een koningsportret waardig.

Biografie
Ruud Krijnen is geboren in 1949 te Bussum. Als schilder is hij autodidact. Hij werkte rond 1970 enige jaren in Spanje en maakte in 1977 een studie reis naar de VS en Midden Amerika en tussen 1978 en 1985 verschillende reizen naar Italië en Spanje.

Prijzen
In 1977 ontving hij van de gemeente Bussum de Aanmoedigingsprijs voor het gehele grafisch oeuvre.
In 1884 ontving hij van de stad Aarschot in België de 2e prijs voor grafiek.
In 1985 de 1e prijs voor schilderkunst van de stad Aarschot.

Monumentale projecten en opdrachten
Het project "Ecce Homo" werd in 1981 uitgevoerd voor kunstenaarscentrum De Vonk te Bussum. In hetzelfde jaar werd nog een opdracht uitgevoerd voor de Montessorischool te Bussum. In 1985 volgde de opdracht "Strange Animal" voor C.B.S. in Canada.
De Ned. Gasunie verstrekte een opdracht in 1987. Een zeer grote decorschildering met een lengte van 20 m. werd in 1991 uitgevoerd voor de IKON. In 1995 volgde een zeer prestigieuze opdracht voor muurschilderingen en beschildering van een koepel van 50 m2 in het Brouwershuys Morees Bavaria te Lieshout. In 1996 werd een monumentale plafondschildering uitgevoerd in de St. Jacobskerk te Schipluiden. De oppervlakte is 20x10 m.

Werken in openbare collecties
Bonnefantenmuseum te Maastricht
Museum 't Kruythuis te 's Hertogenbosch
De Sara Lee NV te Utrecht
Rabobank en omstreken te Diemen.

Tentoonstelling in Galerie Delfi Form: 2014