Kunstenaar: Richard Price

Glaskunst van meester glasblazer
Van jongs af aan experimenteerde de kunstenaar in spe met glassmelten en ovenbouw in de tuin van zijn ouderlijk huis. Na een designstudie en een kunstacademie gevolgd te hebben, heeft hij assistentschappen vervuld bij meester-glasblazers in Italië en Frankrijk. Price werkt autonoom en voert vele opdrachten uit voor kunstenaars in binnen- en buitenland.

Zijn inspiratiebronnen liggen in de waarneming van het alledaagse leven van mensen, hier in het Westen, maar ook in de Aziatische landen. Hoe mensen zich kleden, opsmukken en verhouden tot de natuur, wordt in zijn beelden uitgewerkt en van commentaar voorzien.
Dit achterliggende concept stuurt op robuuste wijze de scheppende hand, zodat een eigen signatuur zichtbaar blijft dat niet verhuld wordt achter  een al te mooi gepolijste buitenkant.
Kleur en vorm zijn bij deze glaskunstenaar ondergeschikt aan de intuïtieve benadering van zijn onderwerpen, die altijd verbonden zijn met cultuur en natuur. De onderwerpen zijn vrouwfiguren, babies, boeddha's, dieren en planten. Door herkenbare symboliek toe te passen krijgen de objecten vanzelf een betekenis. Deze wordt echter niet uitgevent, en blijft bescheiden op de achtergrond aanwezig. Deze achtergrond schemert als-het-ware mee in het licht van een universele betekenis. Boeddistische inzichten spelen hierbij zeker een rol. Het doel van boeddhisten is om bevrijd te worden uit de kringloop van de wedergeboorte zodat herhaling van lijden wordt voorkomen. 
We zien dan ook bij sommige objecten kettingen, of onderdelen daarvan, verwerkt, en kooiconstructies. Andere symbolieken zijn minder concreet, zoals onschuld en vrijheid. In de babyfiguren is de de onschuld nog niet geketend, maar geheel open voor ervaringen. De vrouwfiguren en portretten stralen rust en evenwichtigheid uit als gevolg van bezinning en contact met universele waarden en waarheden. 

Richard Price (1960, Aldershot Hampshire, Engeland) werkt zoewel met gesmolten glas alswel met geblazen glas. Hij werkt afwisselend in zijn studio's in Amsterdam en Chaiyaphum, Thailand. 

Zijn curriculum start in 1988 met een expositie bij de befaamde glasgalerie Rob van den Doel en wint hij de Staatspreis des Landes Baden-Würtenberg für Europaïscher Kunsthandwerk dat in Stuttgart werd uitgereikt. Sindsdien zijn er vele prijzen toegekend en zijn er vele exposities geweest in galeries en musea in binnen- en buitenland. Zijn werk is o.a. opgenomen in een aantal museumcollecties, zoals:
Museum for Moderne Kunst, NykObing Falster, Denemarken, Nationaal glasmuseum Leerdam, Museum Jan van der Togt, Amstelveen, Coburg Museum of Modern Art, Duitsland, Gent Sierkunst Museum, Hokkaido Museum of Modern Art, Sapporo, Japan.

Galerie Delfi Form:  2009,  2010, 2013