Impressies van landschappen.
Theo Koster (1952) De kunstenaar leeft en werkt in 3 omgevingen die alle verbonden zijn met bepaalde emoties: Holland, Frankrijk en India. De landschappen worden niet alleen gekenmerkt door geografische dimensies, maar vooral ook door de demografische elementen. Een horizon in India kan verwantschap hebben met een horizon in Frankrijk. Het verschil wordt bepaald door lichtval, klimaat, geschiedenis en de mensen die er leven. Het thema van de voorstellingen die Koster er van maakt blijft nagenoeg constant: kleurrijke vlakken die een scheiding en verbinding aanbrengen tussen hemel en aarde. Daarbinnen de sporen van menselijk handelen, opgetekend in vloeiende lijnen, die hun tegenwicht vinden in fragmenten van collages. Citaat uit het boek 'Traces': "Voor het werk dat ik in India maakte, moest ik, omdat ik met heel veel tegelijk bezig was, snel denken en beslissen. Dat maakt het heel spannend. De 'landschapssporen' werden meer 'bewegingssporen'. Dat wil ik vasthouden. Juist door ook steeds in New Delhi te gaan werken, met dat tempo, kan dat...."
Landschappen tussen figuratie en abstractie
De schilderijen van Theo Koster geven een landschappelijk beeld door het consequent gebruik van een horizon. De horizon is een bindend element voor de gebeurtenissen die plaatsvinden, en de ingrepen die plaatsvinden in het landschap. Het zijn meestal bouwsels die de grootste veranderingen teweegbrengen en getuigen van de cultuur die in een bepaalde streek is ontwikkeld. Het zijn gebeurtenissen van een veranderende wereld. Een wereld die altijd terugkeert naar zijn oorspronkelijke staat, als er maar genoeg tijd voorbij gaat. Dijken kunnen weggevaagd worden, steden tot as vergaan en zelfs containerschepen, die de zeehorizon tekenen, kunnen de metamorfose tot koraalrif ondergaan. De horizon is dan ook metafoor voor de tijd die verstrijkt en de dingen die voorbijgaan. Het wordt in de schilderkunst van Theo Koster nooit "huisje, boompje, beestje". De huisjes die we kunnen waarnemen hebben een historisch perspectief en verbeelden de kwetsbare balans tussen orde en chaos, leven en overleven.
Toegepaste technieken: zeefdrukken en multiples
Galerie Delfi Form heeft zeefdrukken in verschillende formaten in huis, ingelijst en onïngelijst; carborundumdrukken op groot formaat ( beeldformaat 195x70 cm) ingelijst en onïngelijst. Deze multiples zijn per exemplaar verschillend omdat er applicaties achteraf zijn aangebracht. Door gebruik te maken van speciaal handgeschept papier kunnen versillende materialen worden gebruikt, variërend van zand tot jute. Theo Koster studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem Boeken: "Theo Koster" en "Traces" Exposities Galerie Delfi Form, Zwolle, 1997, 1999, 2002, 2005, 2008 |
|