Kunstenaar: Karin van de Walle

Karin van de Walle is in 1989 afgestudeerd aan de kunstacademie Sint Joost in Breda met als afstudeerrichting keramische vormgeving. Zij woont en werkt in Duitsland en heeft een internationaal podium voor tentoonstellingen, o.a. in Marbella, Parijs, Bordeaux en Heidelberg.

Figuratieve beelden met humor
De wulpse vrouwfiguren verleiden en dagen uit en tonen met humor de uitwassen van een exhibitionistische lichaamscultuur. Deze vrouwen van klei en brons hoeven niet in therapie, want er is voldoende zelfspot en relativeringsvermogen aanwezig. In de hedendaagse kunstwereld zijn deze beelden zeer onderscheidend en herkenbaar. De meest recente ontwikkelingen tonen een versobering van het kleurgebruik en toename van volumes. Het oeuvre is onder een paar noemers samen te vatten: showgirls, nautical girls, zeemeerminnen en Brasilian girls.

Nieuwe vormgeving van feeën en nimfen
Keramiek is een prachtig materiaal om kleur en vorm te combineren. Karin van de Walle benut deze mogelijkheden tot in de puntjes en na decennia beelden van vrouwfiguren te hebben gemaakt, lijkt voor haar geen beperking mogelijk. De enige beperking die zij zich oplegt is de beperking tot het schone geslacht, die we in vele hoedanigheden kunnen aanschouwen. Schwung is een term die alle beelden met elkaar gemeen hebben. Het karakter wordt uitgebeeld in houding en keuze voor attributen zoals schoenen, haartooi, top of legging. Afgezien van portretten die ze maakt, hebben de staande vrouwfiguren geen nadrukkelijke gelaatskenmerken. Het universele karakter van de vrouwfiguren komt tot  uiting in de zichtbare energie die ze als voortbrengers van de mensheid vertolken. De beelden nodigen uit tot conversatie vanwege de attributen waarmee de vrouwfiguren ‘aangekleed’ zijn en de pose die de figuren aannemen. Het zijn beelden voor mensen die de emancipatie voorbij zijn en niet terugschrikken voor uiterlijke expressie van innerlijke energie waarin de anima tot leven komt. Karin van de Walle heeft een heel nieuw oeuvre geschapen voor wat vroeger feeën en nimfen werden genoemd. Door alle tijden heen, en in alle gewesten, heeft de anima vorm gekregen in beelden die allerlei eigenschappen verbeeldt die met het vrouwelijke in verband kunnen worden gebracht. De anima is volgens Emma Jung een natuurwezen waarin allerlei projecties levend gehouden worden, zoals dat van de Grote Moeder, de liefdesgodin, de verleidster, de vertolker van het irrationele en wat zoal aan vrouwen toegeschreven wordt. 

Exposities: Galerie Delfi Form, 1998, 2000, 2006, 2007,2008, 2014