Hans Vanhorck (1952, Tegelen) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven, maar belangrijker is dat hij beschikt over natuurtalent waardoor hij kan maken wat hij wil. Van figuratief schilder ontwikkelde hij zich tot abstract schilder en heeft daarin een eigen weg gevolgd die het mogelijk maakte om bijzondere eigenschappen toe te kunnen voegen aan zijn schilderkunst. Zijn interesse in geschiedenis en reislust is een combinatie van eigenschappen die vruchtbaar uitwerken op zijn waarnemingshorizon. Deze horizon is zo rijk gevuld met interpretatiemogelijkheden dat elk schilderij een nieuw verslag kan uitbeelden. Sinds 2005 is Vanhorck hard op weg om een nieuwe dimensie te ontwikkelen in zijn kunstenaarsbestaan. De kunstenaar is naast schilder nu ook beeldhouwer. Ook als beeldhouwer heeft hij een eigen stijl ontwikkeld. Deze stijl is zo markant en verwant met zijn schilderkunstige aanpak, dat gesproken kan worden van een synthese van schilderkunst en beeldhouwkunst.
Abstract expressionist
Uitbundig kleurgebruik, ruimtelijke werking en evenwicht in vorm en kleur, zijn typerende aspecten voor het werk van Hans Vanhorck. Het koloriet kenmerkt zich door felle kleuren, dat bewerkt en getemperd aandoet door het kleurgevoel van de schilder. Door zijn techniek van gelaagd schilderen, krijgen de toegepaste kleuren hun diepe uitstraling. De contrastwerking in de schilderijen geeft een ruimtelijke uitwerking die vergelijkbaar is met de perspectieven die men terug kan vinden bij de traditioneel geschilderde landschappen.
Voor de toeschouwer is er veel ruimte om te associëren, maar ook zonder herkenbare associaties boeien de schilderijen van Vanhorck door de kracht en passie van aangebracht ritme, sterke composities en interessante kleurstellingen. Antropologische benadering Maar er is meer te duiden in het werk van Hans Vanhorck. Het is niet voor niets dat de kunstenaar zich jarenlang heeft verdiept in andere culturen dan de dominant Westerse. Hij heeft verhalen, variërend van de Eskimo cultuur tot de Oud Egyptische cultuur, vastgelegd in schilderijen. In de serie "Beyond Color" zijn deze verhalen uitgewerkt en in boeken opgenomen. In de boeken komt goed tot uiting dat de verhalen corresponderen met de voorstellingen die hij ervan gemaakt heeft. Je zou kunnen zeggen dat deze schilderijen in grote mate de essentie ontlenen aan "tribal issues". Vanhorck geeft daarmee niet alleen aan dat hij een groot historisch belang ziet in de Grote Verhalen die overgeleverd zijn; hij toont ook aan dat het landschap meer is dan de delen waaruit het is samengesteld. Het landschap heeft antropologische waarde in die zin dat een bepaalde plek voor de bewoners vaak mythische betekenis heeft. Een landschap geschilderd in de stijl van Hans Vanhorck is niet gericht op de explicite weergave van wat waargenomen is met het oog, maar eerder een verslag van wat het geestesoog heeft waargenomen, en daarmee worden de schilderijen bezield met een rituele sfeer. De landschappen zijn aards en hemels tegelijkertijd door het rituele verslag wat hij ervan maakt. Beelden en schilderijen Naast schilderijen vervaardigt de kunstenaar sinds 2005 beelden uit steen. Deze beelden zijn een nieuwe uitvinding wat betreft stijl en lijkt in niets op de traditionele manier van beeldhouwen. In de beelden van Vanhorck is kleur even essentieel als vorm. Het een is niet ondergeschikt aan het ander. Maar de volumes krijgen andere proporties. Naast kleinere beelden die solitair opgesteld kunnen worden, maakt hij samengestelde ontwerpen die kunnen reiken tot de schaalgrootte van Stonehenge.
Exposities Galerie Delfi Form, Zwolle, 1996, 1998, 2000, 2002, 2005, 2008
Verder exposeerde Hans Vanhorck in Chicago, New york, Singapore en Hong Kong.
Publicaties: Kunstbeeld 04/1999 Frans Duister
Boeken over zijn werk:
- A philosophical approach
- Beyond Red
- Beyond yellow
- Beyond Black, white & gold
- Vanhorck, works 1992-1994 - Vanhorck: twenty-five years, uitgegeven ism Galerie Delfi Form BV |
|