Kunstenaar die schildert als muzikant en denkt als filosoof
Willem van Scheijndel (1952)
Willem van Scheijndel is een schilder pur sang. Op latere leeftijd heeft hij zijn talent ontdekt en is gaan schilderen. Het resultaat was zo indrukwekkend dat hij na 4 jaar een uitnodiging had voor het tentoonstellen van de “Taffeh”-schilderijen in het Museum van Oudheden te Leiden.
Inmiddels kan hij terugblikken op een schildercarrière van 25 jaar. Zijn oeuvre is herkenbaar aan de ritmische composities van vrouwen, dieren en planten. Ritme en structuurIn het werk van Willem van Scheijndel vormen mensen en landschappen de belangrijkste motieven. In een deel van het oeuvre is het ritme zo belangrijk geworden, dat de voorstellingen abstract geworden zijn. Op de schilderijen figureren deze wezens en vormen in een parade op het doek. Niet voor niets was de vorige tentoonstelling in 2005 getiteld: “Grande Parade”. Het is ook een titel waaronder de vele kunstenaars geschaard kunnen worden die een bijdrage leveren aan de geschiedenis van de kunst. Willem van Scheijndel kan veel thema’s en stijlen aan die door andere kunstenaars onder het voetlicht zijn gebracht. Deze kunstenaar kiest voor een eigen profiel en laat zich inspireren door wat er in zijn omgeving gebeurt en wat daarin te zien is. Zijn interesse voor patronen bepaalt deels ook hoe hij waarneemt, en hoe hij daar met behulp van de schilderkunst uiting aan geeft.
Boeken: "Willem van Scheijndel, a selection from the oeuvre" deel I en II "Willem van Scheijndel, a fragment of light" , 2009 "Willem van Scheijndel, a moment in time", 2009 |
|