Kunstenaar: Margot Berkman

Margot Berkman ‘leeft’ van de zee en laat zich inspireren door vondsten die zij doet tijdens haar dagelijkse strandwandelingen. Het zijn vormen en producten die aanspoelen en 'geoogst' kunnen worden. Meer dan dat we denken is de zee de leverancier voor zuurstof door de levende organismen, zoals algen en wieren, die onder de oppervlakte assimileren. De tastbare producten die uit zee aanspoelen door de opwaartse krachten van de vloed en de neerwaartse krachten van de eb worden door Margot Berkman waargenomen, opgevangen en verwerkt in de nieuwe context van kunst.

In het denkproces is de ‘ademtocht’ van de zee de leidraad voor het bedenken van nieuwe vormen die tijdloos aandoen en zuurstof leveren voor het beleven van aardse en onaardse verschijnselen.In de opwaartse beleving kan zomaar een zeemeermin voor de geest opdoemen, en de horizontale ademtocht kan resulteren in meterslange structuren van organisch uitwaaierende tak-achtige vormen die op hun beurt dragers worden van het schuim der zee, nu gevormd door vlokjes gesponnen wol aan elkaar genaaid met algendraad. De wolkjes schuim die we zo vaak tegenkomen als de zee zich uitgeraasd terugtrekt van het strand zijn in de kunst van Margot zachte sculpturen geworden. Deze kunnen als wolk op de muur bevestigd worden of als sieraad op de vloer liggen en blijven herinneren aan de poëtische, transcendentale doorwerking van de zee op de geest.

De esthetische kant van de inspiratie wordt door de kunstenaar serieus uitgewerkt tot vorm en - verrassend weinig - kleur waardoor de zee kan blijven ademen. In haar kunstobjecten komt de zee met al haar magische krachten weer tot leven, variërend van reflecterend bioluminescent licht, flanerend zeewier tot de herinnering aan het bestaan van de zeemeermin.

Margot Berkman is in 1964 te Rotterdam geboren en bezocht van 1985 tot 1989 de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

In 2001 haalde ze haar eerste duikbrevet en in januari 2016 de specialistische  brevetten, zodat ze steeds beter onderzoek kan doen naar het plantenleven onder de zeespiegel. In 2011 kreeg zij als 'kroon op het werk' de geheime opdracht om ter ere van de inhuldiging van prins Willem Alexander tot koning een sierhek voor de Koningsboom te ontwerpen en realiseren. In 55 gemeenten in Nederland zijn deze te zien; ook in Zwolle in de Prinsenpoort.

Margot Berkman heeft veel grote kunstopdrachten uitgevoerd voor de openbare ruimte.  In 2018 realiseerde ze een groot ruimtelijk object getiteld 'The Ocean Breathes' van 15x3x3 meter in het Oncologie Centrum van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.