
_1900_kl.jpg)





Kunstenaar: Raffaele Rossi
Raffaele Rossi (1956) is geboren en getogen in Italië, waar hij Afstudeerde aan de Kunstacademie Novara in 1976. Aangetrokken door de Venetiaanse schilderkunst, besloot hij lessen te gaan volgen bij twee Venetiaanse kunstenaars, te weten Valeria Rambelli en Ottone Marabini. Zijn eerste tentoonstelling volgde spoedig in 1975 in Venetië en in 1978 in Mogliano. De techniek die hij van Marabini leerde, past hij nog steeds toe volgens beproefd recept.
De vermenging van zand, krijt en lijm is een oud recept en heeft door de eeuwen heen houdbaarheid en kwaliteit bewezen. De reden van Raffaele Rossi om de frescotechniek te gebruiken is dat hij hiermee massa kan maken waarin hij tekens, krassen en reliëfs kan verwerken. Al op jonge leeftijd was Rafaelle Rossi zich bewust van het bestaan van een bovennatuurlijke wereld en heeft zich daar voortdurend in verdiept. In het kunstenaarschap ziet hij de juiste mogelijkheden om te bemiddelen tussen de verschillende werelden. Beelden die hij zich vormt van de enigmatische werkelijkheid laat hij in zijn schilderijen verschijnen in getransformeerde vorm. De toeschouwer kan zich op zijn eigen wijze laten beïnvloeden en zich laven aan de positieve energie die met de kijkervaring verkregen kan worden.
Een belangrijk thema is dat van de Argonauten. Met de verbeelding van de reis van de Argonauten wil hij aangeven dat ieder individu een reis maakt waarvan hij kan leren. Dat hiervoor strijd geleverd moet worden is bekend. Het thema is verwant met het thema van de "Warrior". Hier gaat het ook niet om de strijd tegen anderen, maar vooral om de strijd die je moet leveren met je eigen schaduwkanten. Welk onderwerp Rossi ook kiest, het wordt nooit belerend. Belangrijker is dat de kijker geïnspireerd kan raken en de positieve krachten in zichzelf ervaart. De voorstelling wordt in samenhang met kleur en ritme van de tekening tot een kijkervaring bij de toeschouwer en getransformeerd tot een innerlijk beeld van een nieuwe werkelijkheid die alleen een zinnebeeldig bestaan kan hebben. Rossi is bij het ontstaan van deze beelden 'slechts' mediator. Hij zegt hier zelf over: "ik 'luister' naar wat kleuren en materie mij te zeggen hebben; ik luister naar de 'noodzakelijkheden' van hun verschijningsvormen, ik volg hun loop...". Hij hoopt hiermee een bescheiden bijdrage te kunnen leveren met de schilderkunstige mogelijkheden om de wereld optimistischer te kunnen bekijken.
Galerie Delfi Form heeft panelen en schilderijen in voorraad en vertegenwoordigt Raffaele Rossi exclusief in Nederland.
Tentoonstellingen in galerie Delfi Form: 2006, 2008, 2011, 2014, 2016, 2017, 2021
Boeken:
- Rossi, opere recenti, 2009
- Raffaele Rossi, Argonauti, Guerrieri e altre storie..., 2005
- Raffaele Rossi, Tabula Picta, 1995
- Raffaele Rossi, Galleria d'Arte Flaviostocco, 2008