Kunstenaar: Saskia Pfaeltzer

Saskia Pfaeltzer (1955, Hilversum) volgde haar opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst Amsterdam, afdeling beeldhouwen en monumentaal schilderen. Saskia Pfaeltzer maakt beelden en (getekende)schilderijen op papier. Gratie, elegantie; de beelden lijken het moment te vangen dat de figuur de meest intense, karakteristieke houding of beweging ondergaat.

Keramische beelden
Verblijf in de porseleinstad Jingdezhen in China Inmiddels heeft de kunstenaar al meerdere jaren keramische beelden gemaakt. Om zich veelzijdig in deze materie te kunnen ontwikkelen verblijft zij regelmatig in China waar immers de bakermat ligt voor wonderschoon porselein. Haar verblijf in Jingdezhen heeft haar artistieke mogelijkheden vleugels gegeven zodat haar veelzijdige talent optimaal tot z'n recht komt. Nieuwe ideeën worden vakkundig omgezet in beelden waarin duizenden jaren van kunst en kunstgeschiedenis; filosofische reflecties en bespiegelingen van de ziel te bespeuren zijn. Oude celadonkleuren figureren naast hedendaagse goudglazuren; nieuw porselein verhaalt van de oude geschiedenis van de mensheid zoals die vorm heeft gekregen in relatie tot de 'wilde' natuur.

Expressieve beelden met tropisch temperament In haar werk wil zij de zinderende tropische temperaturen voelbaar maken: de tegenstelling tussen opzwepende muziek en dans, en het lome bewegen van de mensen onder de schroeiende middagzon. In haar materiaalkeuze voelt zij zich niet beperkt.

Bronzen beelden
De bronzen beelden van Saskia Pfaeltzer zijn veelal gebaseerd op mensfiguren in beweging of schijnbare rust. De vormgeving ziet er zo vanzelfsprekend uit dat pas na diepgaander onderzoek blijkt dat er speciale effecten zijn aangebracht die de beelden een extra dimensie meegeven. De quasi voor de hand liggende onderwerpen blijken tot op het bot bestudeerd in houding, gedrag en bouw, zodat de kunstenaar het zich kan veroorloven om, met behulp van subtiele vervormingen van de anatomie, het uiterste van wat met suggestie mogelijk is, toe te passen. Dit geldt evenzeer voor een krabbend paard, voor een dansend figuur, als voor een bruidspaar. Een zittend bruidspaar suggereert rust, maar het beeld vertolkt juist spanning en dynamiek. Twee mensen verbonden in een huwelijksrelatie die los van het samenspel een eigen 'dans' kunnen opvoeren geeft het idee van speelse verbondenheid, die niet al te gewichtig genomen kan worden. In dit idee is humor een belangrijke relativerende zienswijze die de kunstenaar in haar eigen leven en in haar werk aanschouwelijk maakt.

Exposities Galerie Delfi Form, Zwolle, 1996,1997, 2002, 2004, 2006, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015