Expositie: Zomaar Kunst

De beelden van John de Bont en van Catrien van Amstel hebben net als de schilderijen van Toon Kuijpers een lichtvoetige ondertoon. De lichtvoetigheid komt voort uit een vrijzinnige benadering van het onderwerp die los staat van traditionele opvattingen. Door het streven van gelijkenis los te laten kan de nadruk meer komen te liggen op de opzichzelf staande schoonheid van een onderwerp.

Een vrouwfiguur van John de Bont kan sterk afwijken van anatomische correctheid en aandacht vragen voor andere essenties zoals celdeling die de vruchtbaarheid gestalte geeft. In het eikenhouten reliëf "De Kus" zien we twee zoenende mensen waarvan de lippen verbonden zijn als een chromosomenpaar. Beeldhouwkundig gezien is dit een vondst en symboliseert levenslust als drijfveer.

Volgens traditie wordt een koe in de regel weergegeven in klei, brons of steen. Catrien van Amstel heeft daarentegen een andere methode gevonden om deze voor de mens interessante dieren uit te beelden. Zij gebruikt daarvoor o.a. karton en papier en komt zo tot karakteristieke viervoeters. 

Door een tv-programma als Tussen Kunst en Kitsch zijn we massaal meer oog gaan krijgen voor alledaagse gebruiksvoorwerpen waar een bijzondere geschiedenis aankleeft, of die door kundige vakmensen zijn gefabriceerd. Toon Kuijpers heeft als kunstenaar van meet af aan interesse gehad in de voorgeschiedenis van voorwerpen. Een gewoon theekopje, afkomstig van Royal Albert, heeft schilderkunstig gezien eenzelfde soort schoonheid als een gelijmd kopje waarin de breuklijnen nog te zien zijn. 
Een prachtig keramisch vaasje met daarop een geglazuurd bloemetje heeft bijvoorbeeld als titel "Love me tender". De toeschouwer herbeleefd bij het zien de waardering die de kunstenaar heeft voor alledaagse voorwerpen.  

 

 

Uit de expositie: Catrien van Amstel

Catrien van Amstel volgde de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam van 1970 tot 1979. Zij kreeg drie keer de Uriot-prijs uitgereikt en in 1979 de Prix de Rome voor Monumentale Beeldhouwkunst. Na lange tijd bronzen te hebben vervaardigd, legt zij zich nu toe op gemengde technieken. Deze techniek houdt in dat zij met lichte materialen...

Melkkoe, gemengde techniek, 25 cm hoog
Catrien van Amstel

Uit de expositie: John de Bont

John de Bont is professioneel beeldhouwer na een studie te hebben gevolgd aan de Hogeschool voor Kunsten in Amsterdam van 1976 tot 1983. Zijn oeuvre varieert van portretten tot totempalen. In zijn werk zie je een uitbeelding in materie van de lofzang op het leven. Groeivormen die voortkomen uit vruchtbaarheid zijn levenstekens die verbonden zijn...

De Kus, houtreliƫf, 94x94x7,5 cm
John de Bont

Uit de expositie: Toon Kuijpers

Toon Kuijpers (1954) studeerde aan de Koninklijke Academie Den Bosch en de AKI te Enschede. In het werk van Toon Kuijpers is de traditionele figuratie een steeds grotere rol gaan spelen. Zijn voorgaande schilderijen bestonden uit series waarbij de archeologie als uitgangspunt werd genomen om het landschap als het ware van binnenuit te...

Composition, olieverf 60x70 cm
Toon Kuijpers